OVERSKUDD FOR 7. ÅR PÅ RAD

For sjuende året på rad leverer Bergen Bydrift overskudd. Mest imponert er Bydrift-sjef Trond Lomsøy over resultatet i fjor.

Over natten gikk Bergen Bydrift fra å få tildelt oppdrag fra kommunen til å måtte kjempe om absolutt alle oppdrag i et svært konkurransekrevende marked.

Overskudd
Omsetningen for 2015 landet på nær 193 millioner kroner og overskudd etter skatt på 10,4 millioner kroner. Året før omsatte selskapet for 282,5 millioner kroner og fikk et resultat på 31,4 millioner kroner.

- Grunnen til at jeg favoriserer fjorårets resultater er at disse kommer i en svært krevende omstilling. Vi gikk fra en overgangsperiode med tildelte kontrakter, til å konkurrere i et fritt marked. Overgangen krevde full uttelling i anbudskonkurransene for å sikre omsetning til selskapet og opprettholde arbeidsplasser, sier Lomsøy. Han er veldig fornøyd med de nye eierne, KB Gruppen.

Gode eiere
- Vi er eiere som fra før eier tilsvarende virksomheter i andre deler av landet og som har inngående kompetanse om vår kjernevirksomhet. Det er en styrke med eiere som kan bransjen og terminologien,  påpeker Lomsøy.

Som administrerende direktør var han med å omdanne Bergen Bydrift fra et kommunalt foretak til et heleiet aksjeselskap i regi av Bergen kommune. Mer enn 80 prosent av oppdragene kom fra nettopp kommunen, og bare 20 prosent kunne hentes på anbud.

Kommunen solgte aksjene
Ved utgangen av 2014 solgte Bergen kommune aksjene til KB Gruppen. En konsekvens av salget var at Bergen Bydrift måtte konkurere på linje med alle andre entreprenører om oppdrag.

- Vi har alltid hatt et ønske om å konkurrere fremfor å få tildelt oppdrag, men selve overgangen var krevende. Hele bedriften har stått på, og ikke mistet motet selv om vi i enkelte anbud har opplevd stang ut i stedet for stang inn, sier Lomsøy.

Konkurransedyktige
- Men vi har gjennom perioden i fri konkurranse vist gang på gang at vi er konkurransedyktig gjennom å vinne mange ulike kontrakter, føyer han til.

Da Bydrift ble omdannet til aksjeselskap kom det sterke politiske reaksjoner, og slik fortsatte det da det forrige Byrådet besluttet å selge aksjene.


Holdt på kjernekompetansen
- Bergen kommune kjøper  rimeligere tjenester i dag enn da vi var eid av kommunen, sier Lomsøy. Da Bydrift ble omdannet til aksjeselskap valgte flere ansatte å slutte ved å benytte såkalt returrett til en kommunal stilling.
- Vi klarte å beholde kjernekompetansen, og disse medarbeiderne har dessuten vist en fantastisk evne til omstilling, fra forvaltning til forretning, sier Bydrift-sjefen. 
Selskapet har fortsatt en betydelig andel av kommunale oppdrag. I tillegg til å konkurrere på pris fremhever Lomsøy at Bydrift kan vise til storslåtte prosjekter som har løftet kvaliteten på flere byrom i Bergen sentrum.