Bydrift rydder gatene i Bergen

Fastfood-emballasje ligger strødd. Papir, flasker, matrester. Over hele byen, fra Fløybanen til Nygårdsgaten, er bakken dekket med boss.

 

Det er søndag morgen og turistene har allerede inntatt byen. De fotograferer de kjente bergenske monumentene mens bosset ligger strødd rundt dem.

– IKKE OVERRASKET

På Tårnplass står Ketil Ødegaard og Markus Handeland fra Bergen Bydrift. Blåsemaskinen de har i hendene gjør at bosset flyr opp og bort til veikanten. Det blir lettere for kostebilen å plukke det opp da. I tillegg er det ikke alle gater de har lov til å kjøre inn i med kostebil.

Klokken er 09.30, og de har allerede vært oppe i mange timer og jobbet.

De er ikke sjokkert over de bossfylte gatene.

– Vi er blitt vant til det og vet hva vi kan forvente oss, sier Ødegaard.

BEGYNNER KLOKKEN 4

Dagen deres begynner klokken fire om morgenen på lørdagene, og fem på søndagene. De bruker 7-8 timer på å rydde byen fri for boss.

– I dag så det nok slik ut på grunn av konserten i går og at det er mange turister i byen, sier Ødegaard.

CHAMPAGNE-FLASKE I HODET

Han forteller at lyden fra kostebilen kan være ganske gjennomtrengende for sentrumsbeboerne.

– En kollega av meg fikk nesten en Champagne-flaske sneid over hodet, sier Ødegaard, som sier det også finnes mange hyggelige folk der ute.

– De kommer bort til oss og sier at vi gjør en bra jobb. Så er det andre som tror vi bare går rundt og ser dum ut, sier han.

De forteller at når de selv er ute, er de ekstra nøye, men det er ikke akkurat slik at det klør i fingrene deres til å rydde i bosset.

– Men vi er nok som bartendere. Når du jobber med alkohol, blir du ekstra forsiktig med drikking selv. Slik er det for oss, vi kaster alltid alt i spannet, sier Ødegaard.

– URENSLIG

Søndag ettermiddag viste BA boss-bildene til folk på Torgallmenningen. Med solskinn og rene gater, er de uvitende om hvordan byen så ut i morgentimene.

– Det første jeg tenker, er at dette er urenslig. Men kanskje det ikke er nok bosspann? Sier Anne Lise E. Ullebø.

Hun og familien kommer fra Høyanger, og er på gjennomreise.

Familien er enig om at bosspann er til for en grunn.

– DÅRLIG REKLAME

Litt lengre borte sitter Viggo Sogn og datteren Lea på seks år. Som sentrumsbeboere fra Nordnes, er ikke synet like overraskende.

– Jeg har sett det en del. Det er ikke god reklame for byen vår, nå når det er så mange turister her, sier Viggo, som mener de forskjellige utestedene også bør være med og rydde.

Lea er helt enig, og har en klar melding til de voksne som er ute og tilgriser byen på natten:

– Hadde jeg sett noen kaste boss på bakken, hadde jeg sagt til dem: Hold opp! Slutt med det der! Kast bosset i bosspannet. Og om de kom for å ta meg, hadde jeg ringt til politiet og løpt, sier Lea.