Årets vinter har vært mer enn fire ganger så belastende som fjorårets, målt i arbeidsmengden til Bergen Bydrift sier daglig leder Trond Hjelmeland.

Brøytemannskapene lengter etter våren

Knut Hamsund får unna aprilsnøen i Nyegården borettslag. – Både vi og borettslagene, som synes det er dyrt, håper dette er siste rest, sier Hamsund.
Knut Hamsund får unna aprilsnøen i Nyegården borettslag. – Både vi og borettslagene, som synes det er dyrt, håper dette er siste rest, sier Hamsund. Foto: ARNE RISTESUND

– Vi har hatt noen skikkelige kaosdager i vinter, sier snøbrøyter Knut Hamsund

Årets første måneder har bydd på uvanlig mye kulde og snø, og godt ut i april tviholder Kong Vinter på makten blant værgudene.

Torsdag morgen var Bergen igjen pyntet i hvitt, og brøytemannskapene ble dermed nok en gang mobilisert.

– Jeg bor i Øygarden og jobber på Nesttun. Da jeg kjørte til jobb i dag ble jeg mer og mer bekymret etter hvert som jeg så mer og mer snø, smiler Knut Hamsund til BA, mellom brøytekantene på Melkeplassen.

Han er ikke forfatter, men avdelingsleder for snørydding i Eiendomsservice Vest. De har fire biler og seks brøytelag som hjelper ulike borettslag i Stor-Bergen med snømengdene.

– Vi har egentlig bare beredskap til 15. mars og hadde ikke trodd at det skulle se slik ut i april, men betjener kundene når det er behov, sier Hamsund.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Knut Hamsund ønsker seg varmere vær.
Knut Hamsund ønsker seg varmere vær. Foto: ARNE RISTESUND

Venter en eksplosjon

Årets sesong har vært uvanlig travel – spesielt etter jul. Da blir det kostbart for kundene.

– Jeg har fått noen tilbakemeldinger på at det er dyrt, så det er nok noen budsjetter som ryker. I fjor var det lite, i år merker mange det, sier Hamsund.

Noen dager har vært mer kaotiske enn andre.

– Om det kommer våt snø som vi ikke rekker å få vekk før den fryser, kan det bli en enorm utfordring. Da må vi nesten ha bulldoser for å få vekk haugene, forteller Hamsund.

Den lange vinteren er ikke et problem for brøyterne.

– Men gartnerne våre får en eksplosjon i slutten av april når alt må plantes på en gang, bemerker Hamsund.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Slik så det ut i Sollien torsdag klokken 06, godt ut i april.
Slik så det ut i Sollien torsdag klokken 06, godt ut i april. Foto: TOM HJERTHOLM

27 av 36 millioner brukt

Arild Gundersen, leder for veidrift i Bymiljøetaten, opplyser at 2018 allerede har spist opp store deler av brøytebudsjettet på 36 millioner kroner.

– Vi kommer til å ende på rundt 27 millioner kroner, noe som opp mot 15 prosent mer enn vi hadde planlagt. Vi får bare satse på en billig høst, men samfunnet stopper ikke opp selv vi får en tidlig vinter, forsikrer Gundersen humrende.

Han innrømmer å bli oppgitt av å se snøen lave ned i april.

– Det gir oss utfordringer. Vi skulle startet med kosting frem mot 17. mai nå, sier Gundersen og legger til:

– Avslutningsdatoen vår for vintersesongen er 11. april. Da går vi over i sommermodus. Kommer det mer snø, så løser vi det. Men vi håper at vinteren er over nå. Det går en del penger på dette.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Bergen bydrift holder kommunale veier bare.
Bergen bydrift holder kommunale veier bare. Foto: PRIVAT

Måtte søke dispensasjon

Kommunale kontrakter for veivedlikehold i Bergen går over treårssykluser. Nå er det Løvås maskin som har ansvar for Laksevåg, Fyllingsdalen, Ytrebygda og Fana, mens Bergen bydrift patruljerer Bergenhus, Årstad, Arna og Åsane.

– Denne vinteren slipper aldri taket. Vi har kommet oss gjennom det, men det har vært stor slitasje på mannskap og utstyr, forteller Trond Hjelmeland, daglig leder Bergen bydrift.

Årets vinter har vært mer enn fire ganger så belastende som fjorårets, målt i arbeidsmengden til Bergen bydrift.

– Vi måtte søke dispensasjoner fra Arbeidstilsynet for utvidede arbeidstider. Heldigvis har vi reservekapasitet, så havari har ikke rammet oss så hardt, sier Hjelmeland.

Han mener folk har mye høyere forventninger enn tidligere.

– Vi skal helst ha fått vekk snøen før den har kommet ned fra himmelen. Da må vi kjøre flere runder. Man kunne kommet rimeligere fra det med mer is i magen, mener Hjelmeland.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Trond Hjelmeland og Bergen by­drift er flek­sib­le og be­hol­der litt ope­ra­tivt ut­styr selv et­ter at vin­ter­se­son­gen er over 15. ap­ril.
Trond Hjelmeland og Bergen by­drift er flek­sib­le og be­hol­der litt ope­ra­tivt ut­styr selv et­ter at vin­ter­se­son­gen er over 15. ap­ril. Foto: PRIVAT

– Vi blir litt leie

Team Service har ni brøytebiler som alle har vært travle de siste månedene hos private, borettslag, bedrifter og offentlige.

– Vinteren har vært kolossalt travel, spesielt med strøing. Det er greit, men vi blir litt leie av snøen når vi må stå opp for å måke hver natt. Jeg begynner å bli klar for våren, sier Thor Ådland i Team Service.

Han medgir at sesongen gir et stort innhogg i kundenes lommebøker, men påpeker at slikt varierer fra år til år.

– For vår del blir det mer inntekter enn vanlig, men vi må jobbe for det. Det har blitt mange netter med jobbing i år, sier Ådland og avslutter muntert:

– Men men, vi får sove litt på dagen istedenfor.

– Det var ikke så gøy å se all snø­en da jeg sto opp klok­ken 04 i natt, men det var bare å hoppe i det, sier en vin­ter­trøtt Thor Åd­land.
– Det var ikke så gøy å se all snø­en da jeg sto opp klok­ken 04 i natt, men det var bare å hoppe i det, sier en vin­ter­trøtt Thor Åd­land. Foto: PRIVAT